TRAGÉDIA V LETNOM TÁBORE: Víchricu neprežilo jedno dieťa

17.08.2021 Turčianske Teplice

Turček 17. augusta (TASR) - Letný detský stanový tábor v obci Turček v okrese Turčianske Teplice zničila v noci z pondelka (16. 8.) na utorok veterná smršť. V tom čase sa v ňom nachádzalo 104 detí, sedem z nich utrpelo zranenia, šesťročný chlapec prišiel o život. Podľa prvotných informácií mal zahynúť po zásahu bleskom, to sa však nepotvrdilo. Privaliť ho mala konštrukcia stanu. Vecou sa zaoberá polícia.

K udalosti došlo v utorok krátko po polnoci. Hasiči informovali, že následkom búrky došlo k poškodeniu a vyvráteniu šiestich stanov s deťmi. Na miesto tragédie smerovali všetky záchranné zložky a tím posttraumatickej intervenčnej starostlivosti.

Hasiči na mieste zabezpečili evakuáciu osôb do neďalekého kláštora kapucínov. Ten sa nachádzal od tábora približne 1,5 kilometra. Podľa riaditeľa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline Jaroslava Kapusniaka evakuácia detí trvala približne dve a pol hodiny. Deti z tábora dopoludnia odovzdávali rodičom.

Nemocnice v Martine a Žiari nad Hronom potvrdili, že zdravotný stav štyroch zranených detí zo stanového tábora je stabilizovaný. Piate je mimo ohrozenia života. Ďalšie dve deti po ošetrení na urgentnom príjme banskobystrickej detskej nemocnice pustili do domáceho liečenia.

Následky veternej kalamity v súčasnosti odstraňujú. Hasiči ráno pokračovali s prácami v podobe zabezpečení osobných vecí a materiálu detí a osôb, ktoré boli v tábore. Žilinský krajský riaditeľ hasičov vyčíslil, že na mieste zasahovalo 25 príslušníkov hasičského zboru s 11 kusmi techniky vrátane evakuačných autobusov záchrannej brigády v Žiline a centra v Lešti.

V tábore v súvislosti s nočnou tragédiou ukončili tohtoročnú sezónu. Poďakovali sa záchranárom, hasičom a policajtom aj všetkým ostatným za ich prístup a ochotu pomôcť. Pozostalej rodine a priateľom vyjadrili hlbokú sústrasť. Ku kondolenciám sa pripojili aj všetci traja najvyšší ústavní činitelia - prezidentka Zuzana Čaputová, predseda parlamentu Boris Kollár a premiér Eduard Heger.

Deti z tábora v Turčeku dopoludnia odovzdávali rodičom a blízkym

Deti z letného stanového tábora v Turčeku v okrese Turčianske Teplice, ktorý v noci na utorok zasiahla veterná smršť, dopoludnia odovzdávali rodičom. Informoval o tom na mieste udalosti riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline Jaroslav Kapusniak.

"Následkom búrkovej činnosti došlo k poškodeniu a vyvráteniu šiestich stanov. Naša činnosť spočívala v poskytovaní asistencii zdravotnej záchrannej službe pri poskytovaní pomoci zranených osobám," povedal Kapusniak.

Hasiči tiež podľa neho zabezpečili evakuáciu 104 osôb do neďalekého kláštora kapucínov, ktorý sa nachádzal od tábora približne 1,5 kilometra. "Išlo však o nedostupný terén, bolo potrebné preto nasadenie techniky. Evakuácia detí trvala približne dve a pol hodiny, v spolupráci s kláštorom kapucínov a Policajným zborom (PZ), posttraumatickým tímom PZ a obcou Turček zázemie. Boli dislokovaní v kláštore a na futbalovom štadióne v Turčeku, kde bolo umiestnených 12 detí," priblížil.

Hasiči ráno pokračovali s prácami v podobe zabezpečení osobných vecí a materiálu detí a osôb, ktoré boli v tábore, momentálne zabezpečujú odovzdávanie detí rodičom a blízkym, ozrejmil ďalej Kapusniak.

Na mieste zasahovalo 25 príslušníkov HaZZ s 11 kusmi techniky vrátane evakuačných autobusov záchrannej brigády v Žiline a centra v Lešti, zhrnul riaditeľ HaZZ.

V tábore v súvislosti s nočnou tragédiou ukončili tohtoročnú sezónu. Organizátori na sociálnej sieti napísali, že celú situáciu riešia v spolupráci s bezpečnostnými zložkami. Zároveň sa poďakovali záchranárom, hasičom a policajtom aj všetkým ostatným za ich prístup a ochotu pomôcť. Pozostalej rodine a priateľom vyjadrili hlbokú sústrasť.

Zdravotný stav zranených detí z tábora v Turčeku je stabilizovaný

Zdravotný stav štyroch zranených detí zo stanového tábora v Turčeku, ktorý v noci zasiahla veterná smršť, je stabilizovaný. Piate je mimo ohrozenia života. Pre TASR to potvrdili hovorkyne nemocníc v Martine a Žiari nad Hronom, v ktorých pacientov hospitalizovali. Ďalšie dve deti ošetrili na urgentnom príjme Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici, následne ich prepustili do domácej liečby.

Ako priblížila komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare Jana Fedáková, do nemocnice v Žiari nad Hronom prijali na hospitalizáciu štyroch pacientov. „Našťastie utrpeli iba ľahké zranenia a ich zdravotný stav je stabilizovaný," povedala.
 
Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Martin Katarína Kapustová pre TASR uviedla, že jedno dieťa hospitalizovali na klinike detí a dorastu. „Momentálne je mimo ohrozenia života," dodala.

V tábore v Turčeku utrpelo zranenia ďalších sedem detí

V letnom tábore v Turčeku v okrese Turčianske Teplice sa v noci na utorok údajne následkom víchrice zranilo sedem detí. Ďalšiemu z nich záchranári nedokázali pomôcť. TASR to potvrdila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová.

"Môžem potvrdiť, že sme krátko po polnoci prijali tiesňové volanie na linku 155 o tom, že v tábore údajne víchrica zhodila stany a na mieste sa majú nachádzať zranené deti," uviedla Krčová.

Išlo podľa nej o ťažšie dostupný terén s popadanými stromami, preto bol zásah koordinovaný s hasičmi aj políciou. "Žiaľ, vyslaní záchranári už jednému z detí nedokázali pomôcť, ďalších sedem bolo po ošetrení prevezených do nemocníc v okolí," ozrejmila s tým, že viac informácií vzhľadom na to, že ide o maloleté osoby, nemôže poskytnúť.
 

Vyberte región

mark